Zvezdine zvezde

Zoran Kalinić je rođen 20.07.1958. godine u Subotici. Već kao dečak iskazivao je veliku strast prema sportu, te se bavio fudbalom, odbojkom i košarkom. Prvi susret sa stonim tenisom imao je 1969. godine u subotičkom Spartaku, gde ga je primetio trener Toša Rakić, koji će mu kasnije pružati podršku velikim delom karijere. Već sa 17 godina debitovao je u državnoj reprezentaciji. Postao je Omladinski prvak Evrope 1976. godine. U Crvenu Zvezdu je došao 1988. i ostao do 1993. godine, kada odlazi u Austriju.

Zoran Kalinić je najbolji stonoteniser Crvene Zvezde i jedan od najboljih stonotenisera koje je naša zemlja ikada imala.

Levoruk, napadao je širokim zamahom ruke, odlično blokirao bekhendom, imao je širok spektar servisa i naročito je bio “strah i trepet” za igrače defanzivce.

Nosilac je preko 15 medalja sa Evropskih i Svetskih prvenstava. Osvajao je Prvenstvo Balkana, Međunarodno prvenstvo Italije, Belgije, Engleske, Rumunije, mnogobrojne turnire, Evropsku Super Ligu, itd. Osvajač je titule Svetskog i Evropskog prvaka u igri parova. Kao član Crvene Zvezde bio je junak naše reprezentacije 1991. godine u Čibi (Japan), kada je osvojena srebrna medalja. U Zvezdinom dresu postao je i dvostruki Prvak Jugoslavije 1992. godine u dublu i 1993. godine u singlu.

Nemerljiv je njegov doprinos u osvajanju titule Šampiona za naš klub. Za najboljeg sportistu godine države Jugoslavije proglašen je 1994. godine.

Najznačajniji rezultati :

Svetski Prvak 1983., Tokyo, parovi
Prvak Evrope 3 – puta: 1982.,1984.,1994., parovi
Omladinski Prvak Evrope 1076., pojedinačno
Prvak Jugoslavije 20 – puta, (5 titula pojedinačno)

Aleksandar Karakašević je rođen 9. decembra 1975. godine u Zemunu. Aleksandar je srpski reprezentativac od svoje 16. godine i najtrofejniji igrač naše zemlje u poslednjih 25 godina. Napadač, igra levom rukom, blizu stola i sa neverovatnim osećajem i jakim bekhendom izvojevao je pobede nad nekima od najboljih svetskih igrača. 2012. godine je učestvovao na Olimpijskim igrama u Londonu. Osvojio je Bronzanu medalju 2011. godine na Evropskom prvenstvu. Jedan od najvećih uspeha postignutih u SAD je osvajanje Prvog mesta na US Open-u, jula 2007. godine, gde se pozicionirao kao atleta svetskog renomea, osvajajući ovaj turnir treći put za redom, time što je porazio Kurošima Josuke-a iz Japana rezultatom 4:0. Najbolji plasman na svetskoj rang listi postigao je u decembru 2006. godine, time što se pozicionirao na 32. mestu.

Neki od Aleksandrovih uspeha :

Bronzana medalja – Evropsko prvenstvo – Singl
Evropski Šampion – Mix dublovi (4 puta)
Šampion US Opena – Singl (3 puta)
Šampion US Opena – Dubl
Srebrna medalja – Evropsko prvenstvo – Muški dublovi (3puta)
Treće mesto na Pro-Tour Grand finals – Muški dublovi (3 puta)
Šampion Nemačkog Opena – Muški dublovi
Šampion Brazilskog Opena – Dubl
Šampion Brazilskog Opena – Tim
Šampion Meiteranskih igara – Muški dublovi (2 puta)
Četvrto mesto – Mediteranske igre – Singl (2 puta)
Srebrna medalja – Holandski Open – Muški dublovi
Bronzana medalja – Open Katara – Muški dublovi (2 puta)
Balkanski Šampion (6 puta)
Četiri puta učestvovao na Olimpijskim igrama (najbolji plasman je u ¼ finale)
Bronzana medalja – Evropsko juniorsko prvenstvo (4 puta)
Šampion Jugoslavije – Singl (3 puta)
Šampion Jugoslavije – Muški dublovi (5 puta)
Šampion Jugoslavije – Mix dublovi (5 puta)
Šampion Jugoslavije – Tim (4 puta)

Rođen je 05.01.1987. godine u Beogradu. Od početka karijere (1996. godine) član je STK Crvena Zvezda. Od  sezone 2003/2004,  iako junior, priključen je seniorskoj reprezentaciji.

Posebno treba istaći da sportski razvojni put Marka Jevtovića nije bio nimalo lak. Za vreme NATO bombardovanja 1999. godine, kada je Marko bio 12-togodišnjak i nepoznat za širu stonotenisku i sportsku javnost, na njegovu tadašnju kuću u centru Vračara, pala je bomba. Marko i njegova porodica su pukim čudom ostali nepovređeni. Od momenta obećanja gradskih i republičkih vlasti, da će na istom mestu gde se nalazila njegova kuća, biti sagrađena zgrada i da će njegova porodica dobiti adekvatan stan u periodu od 6 meseci od rušenja njegove kuće, prošlo je 7 godina. Marko je dobio privremeni smeštaj u svlačionici Osnovne Škole Milica Pavlović, danas Kralj Petar II Karađorđević. Živeći u potpuno nehumanim uslovima školske svlačionice u periodu od svoje 12. – 19. godine, Marko je osvajao mnogobrojne medalje i stasao u reprezentativca ove Države. I pored mnogobrojnih ponuda drugih zemalja da uzme njihovo državljanstvo i nastupa za njihovu reprezentaciju, on je ostao prvržen svojoj zemlji. Reč patriotizam se u današnje vreme često koristi. Marko je svojim delom pokazao kako to izgleda.

Marko Jevtović je nakon sedam godina patnje dobio svoj krov nad glavom. Priča o dečaku, koji je postao vrsni sportista uprkos teškom detinjstvu, a za koje ni on ni njegova porodica ni najmanje nisu bili krivi, mora ostati kao sećanje. Moramo se često podsećati ove priče i upoznavati mlađe naraštaje sa njom. Ova priča je nadahnuće i vodilja za sve nas u ovoj našoj lepoj zemlji. 

Osvajač je srebrne medalje na Evropskom prvenstvu za juniore u Budimpešti jula 2004. godine u ekipnoj konkurenciji, zatim osvajač  bronzane medalje na Evropskom prvenstvu za kadete 2001. godine u ekipnoj konkurenciji. Pobednik je međunarodnog seniorskog turnira Memorijal Vilim Harangozo za 2004. godinu i tako postao jedini junior pobednik turnira od njegovog nastanka. Osvojio je titulu vicešampiona Balkana u seniorskoj konkurenciji za 2004. godinu, a  prvak je Balkana za seniore u 2004. godini u dublu i miksu. Prvak Balkana za juniore za 2003. i 2004. godine u singlu, dublu i miksu. Prvak Balkana za kadete u 2002. godini u singlu i dublu. Nastupao je za reprezentaciju Evrope na svetskom festivalu mladih u Mađarskoj. Izabran je u grupu najtalentovanijih igrača Evrope i učesnik je EUROTALENT kampa, koji organizuje Evropska stonoteniska federacija i po pisanim izveštajima trenera Evropske stonoteniske federacije, spada u grupu najperspektivnijih mladih igrača Evrope. Na juniorskom TOP-u 12 Evrope 2003. godine, iako tek zakoračio u juniorski staž, osvojio je VIII mesto. Dao je izuzetan doprinos u osvajanju četvrte titule Šampiona države, kao i u osvajanju tri titule Šamipona države u juniorskoj konkurenciji i jedne titule Šampiona države u kadetskoj konkurenciji za poslednje četiri sezone. Osvajač je mnogobrojnih međunarodnih takmičenja u juniorskoj i kadetskoj konkurenciji. Tri godine uzastopno pobednik je juniorskog Državnog prvenstva. Tri godine uzastopno proglašavan je za Najboljeg stonotenisera Beograda. Kandidat je za najboljeg Mladog sportistu JSL Sport za 2004. godinu. 

U kratkim crtama

Rođen je 05.01.1987. godine u Beogradu.

Od početka karijere (1996. godine) član je STK Crvena Zvezda gde ostaje do 30.06. 2005. godine, kada odlazi u Nemačku.

Osvajač je bronzane medalje na Evropskom prvenstvu za kadete 2001. godine u ekipnoj konkurenciji.

Prvak Balkana za Kadete u 2002. godini u singlu i dublu.

U 2002. godini je najbolje rangiran igrač Evrope u svom godištu.

Nastupao je za reprezentaciju Evrope na svetskom festivalu mladih u Mađarskoj i ekipno takmičenje završio bez poraza. Posebno se istakao u finalnom meču EVROPA – AZIJA (Azija je pobedila sa 3:2), gde je u oba svoja meča pobedio neprikosnovene kineske igrače i dobio priznanja Evropske stonoteniske federacije.

Izabran je u grupu najtalentovanijih igrača Evrope i učesnik je EUROTALENT kampa koji organizuje Evropska stonoteniska federacija. Po pisanim izveštajima trenera Evropske stonoteniske federacije spada u grupu najperspektivnijih mladih igrača Evrope.

Osvajač srebrne medalje na Evropskom prvenstvu za mlade u Budimpešti 2004. godine.

Dvostruki prvak Balkana za juniore 2003. i 2004. godine u singlu i dublu.

Na Svetskom prvenstvu za juniore 2005. godine ostvario plasman u četvrtfinale u miksu, dublu i ekipnoj konkurenciji.

Na Evropskom prvenstvu za mlade 2005. godine u Pragu ostvario plasman u četvrtfinale u miksu, dublu i ekipnoj konkurenciji.

Pobednik međunarodnog Prvenstva Češke za juniore marta 2005. godine.

Pobednik seniorskog međunarodnog turnira Memorijal Vilim Harangozo za 2005. i 2008. godinu.

Član seniorske ekipe STK Crvena Zvezda i učesnik u osvajanju dve titule Šampiona države u sezonama 2003/2004 i 2004/2005, kao i učesnik u osvajanju tri titule Šamipona države u juniorskoj konkurenciji i jedne titule Šampiona države u kadetkoj konkurenciji.

Pojedinačni Prvak Srbije za 2008. godinu u seniorskoj konkurenciji u singlu i dublu.

Osvajač brojnih pojedinačnih titula Prvaka Srbije i Beograda u svim kategorijama.

Avgusta 2005. godine odlazi u Nemačku, gde trenira u klubu TTC Genern, pobedniku  lige Šampiona 2005. i 2006. godine.

U poslednje dve sezone nastupa za TTC Tegenhaime iz Nemačke, člana Prve nemačke lige.

Boris Vukelić je rođen 24.07.1982. godine u Vrbasu. Počeo je da trenira stoni tenis 1989. godine u Zmajevu, gde je tada i živeo sa svojom porodicom. Nakon Zmajeva i kratkog vremenskog perioda provedenog u Beočinu,1997. godine prelazi u Crvenu Zvezdu. Ostvarivši nezapamćen broj medalja na domaćoj i inostranoj sceni, popularni ”Vukela” odlučuje da 2002. godine napusti redove šampiona i zaigra u ”Lincu” iz Austrije, zatim u ”Ottenau” iz Nemačke. Nakon tih iskustava, put ga je odveo do još jednog nemačkog kluba – ”Regenzburg”.

Nastupajući za STK Crvena Zvezda, klub koji i danas spominje sa osmehom i pomalo sete zbog prošlih vremena, mnogo puta se nalazio na pobedničkom postolju. Izdvojićemo samo neke najbitnije rezultate:

– u kadetskoj konkurenciji, osvojio je pregršt odličja, a neka od njih su: srebrna medalja (ekipno) i bronzana medalja (dubl) sa Evropskog prvenstva; bio je trostruki Prvak Balkanijade (singl, dubl, ekipno), Prvak Srbije, najmlađi učesnik turnira ”Top 12”  za seniore u istoriji, pobednik ”Top 12” za kadete itd.

– bio je izuzetno uspešan i u juniorskoj konkurenciji: tri bronze sa Evropskog prvenstva (ekipno, dubl, mešoviti dubl), II mesto na Mediteranskim igrama u singlu; bio je Prvak Srbije, pobednik ”Top 12”turnira na teritoriji Srbije i dva puta učesnik ”Top 12” Evrope

– i u seniorskoj konkurenciji je nastavio sa postizanjem izuzetnih rezultata kao i u mlađim kategorijama. Sa Crvenom Zvezdom osvojio je dve titule Prvaka Super lige Srbije; bio je Prvak Srbije (dubl, mix, singl), pobednik ”Top 12” turnira i osvajač brojnih međunarodnih medalja.

Boris Vukelić je svojoj karijeri dodao i naziv Selektora Seniorske reprezentacije Srbije od 2009. do 2013. godine. Danas je na poziciji Selektora reprezentacije Katara.

Vladimir Marić je rođen 04.07.1980. u Zemunu. Osnovnu školu pohađao je u Ugrinovcima, gde je načinio i svoje prve stonoteniske korake u istoimenom klubu. U stonoteniskom klubu ”Ugrinovci” boravi od 1989. do 1995. godine, kada prelazi u ”Mladost” iz Zemuna. 1998. godine odlazi na jednu sezonu u “Voždovac” iz Beograda, a po završetku tog kratkog perioda, čini veliki korak u napred u svojoj karijeri i prelazi u beogradsku ”Crvenu Zvezdu”. Sa Crvenom Zvezdom kao kapiten osvaja 5 Šampionskih titula u Super ligi Srbije.  Ostavivši veliki trag u ovom klubu, 2005. godine napušta Crvenu Zvezdu i prelazi u nemački TTC ”Mosbach”.

U svojoj stonoteniserskoj karijeri Vladimir je osvajao brojne medalje i brojna odličja i beležio je niz nastupa za nacionalnu selekciju u svim kategorijama. Najznačajnija domaća odličja su mu: 5 titula sa Crvenom Zvezdom, zatim postao je Prvak SRJ za juniore i osvajač ”Top-a 12” u istoj konkurenciji i još veliki broj medalja. Na međunarodnom planu, takođe postiže velike uspehe, kao što su III mesto na Evropskom prvenstvu za juniore u konkurenciji dublova, I mesto na Otvorenom Prvenstvu Poljske u dublu,  zatim III mesto na Prvenstvu Balkana,  I mesto na međunarodnom Prvenstvu Srbije za juniore i tako dalje.

U sezoni 2009 / 2010  Vladimir Marić je ponovo obukao crveno beli dres kao trener i igrač. U STK Crvena zvezda je ostao do 2013. godine.

Danas igra za nemački TTC Mosbach i takođe trenira mušku ekipu zrenjaniskog ”Banata”.

Dragan Klajić je rođen 30.04.1980. godine u Bečeju. Interesovanje za stoni tenis, kao I svoje prve korake načinio je sa 6 godina u klubu ”Vojvodina” iz Bačkog Gradišta. Tu je ostao 10 godina i vredno radio sa trenerom Nadom Cvetković. Za to vreme postaje prvo kadetski, a zatim i juniorski reprezentativac. U to vreme osvaja brojne medalje na domaćim i inostranim takmičenjima, kao što su: I mesto na ”Top-u 12”, III mesto na Prvenstvu SRJ za kadete, zatim III mesto na Prvenstvu Balkana i u singlu i u dublu, I mesto na otvorenom Prvenstvu Poljske u dublu itd.

Godine 1996. su mu se ostvarili dečački snovi i on prelazi u STK Crvenu Zvezdu iz Beograda. Tako je sa 16 godina napustio rodni dom i porodicu i započeo samostalan život u Beograd. Tu je ostao do 1999. godine. Uz rad sa Nadom Cvetković i Goranom Nikolovim postaje seniorski reprezentativac i osvajač brojnih medalja i priznanja na domaćim takmičenjima u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji.

Nakon kratkog vremena provedenog u STK ”Milicionar” iz Beograda (tada drugo mesto u super ligi), odlazi na odsluženje vojne obaveze. Odbijajući razne ponude, prelazi u španski drugoligaški klub ”Temesurte” sa Tenerifa, gde sa ekipom zauzima I mesto, koje vodi u viši rang.

2002. godine se vraća u svoj voljeni klub “Crvenu Zvezdu” i sa njom osvaja dve Šampionske titule u Super ligi, II mesto na Prvenstvu Srbije za seniore i postaje najbolji igrač u domaćem šampionatu. Sve ove uspehe postiže pod trenerskom palicom Slobodana Taskovića. Godine 2005. započinje i trenerska karijera Dragana Klajića. On počinje rad sa mlađim selekcijama u klubu.

Dragan Klajić je ostao u STK Crvena Zvezda kao igrač i kao trener do 2010. godine. Tada započinje svoj trenerski rad u STK Požarevac. Od 2013. godine svoju trenersku karijeru nastavlja kao selektor za žensku juniorsku i kadetsku reprezentaciju, uz nastavak rada u STK Požarevac.

No photo description available.

Slobodan Tasković rodjen je 27.11.1968 godine u Beogradu. Stonim tenisom počeo je da se bavi odmah po osnivanju STK Crvena Zvezda 1980 godine. Do odlaska u armiju igrao je za Crvenu Zvezdu i sa njom postao juniorski prvak Srbije. Po dolasku iz armije prestaje da se aktvno bavi stonim tenisom kao igrač. 1990 godine na nagovor prijatelja počinje da radi kao trener u stonoteniskom klubu Ugrinovci gde ostaje do juna 1994 godine i u tom periodu osvaja dve titule juniorskog prvaka Srbije i stvara sadašnjeg kapitena Crvene Zvezde i reprezentativca Vladimira Marića. Od jula 1994 do juna 1996 godine radi u STK Mladost iz Zemuna gde takodje osvaja dve titule juniorskog prvaka Srbije i pored Vladimira Marića stvara i budućeg zvezdinog igrača i reprezentativca Bojana Miloševića. Od jula 1996 do juna 1998 godine boravi u STK IMT da bi 01.08.1998 godine prešao kao trener u svoju Crvenu Zvezdu. Sa Crvenom Zvezdom osvaja 3 titule prvaka za seniore, 3 titule prvaka za juniore i jednu titulu prvaka za kadete a 2001 godine kao trener dovodi rezultatima da stonoteniski klub bude proglašen za najbolji u sportskom društvu Crvena Zvezda. Uz stvaralački rad sa Borisom Vukelićem i Markom Jevtovićem sadašnjim reprezentativcima avgusta 2002 godine postaje savezni kapiten za juniore a jula 2004 godine na Evropskom prvenstvu za juniore osvaja srebrnu medalju u ekipnoj konkurenciji posle 20 godina za našu zemlju. Igrači koje je trenirao imaju preko 12 medalja na Evropskim prvenstvima za mlade.