Monografija 1945-2015

Stoni tenis pripada grupi sportova sa najslavnijom tradicijom u našoj zemlji. Naš klub je osnovan kao sekcija 4 marta 1945 godine kada je stonoteniska ekipa Crvene Zvezde bila jedan od najboljih posleratnih sastava. Na čelu sekcije odmah po osnivanju nalazio se danas čuveni košarkaški funkcioner Borislav Stanković a članovi ekipe Vojin Djordjević i Borislav Stanković postizali su vrlo dobre rezultate. Naredne 1946 godine za predsednika sekcije izbran je Dragoljub Milutinović, a sekcija je 01. juna 1948 godine prerasla u klub i dobila novog predsednika Milana Radetića. Do 31 maja 1951 godine kada je klub izmoren krizama prvenstveno materijalnim prestao da radi ostali su upamćeni sjajni nastupi Radivoja Vlaha, Borislava Stankovića, Vojina Djordjevića, Nandora Rožea, Mileta Radetića i Milana Nešića. Malo je poznato da je na samom početku klupskog rada postojala i postizala uspehe ženska ekipa našeg kluba koju su činili Milica Dundjerski, Aleksandra Josifović, Vera Mihajlović, Mira Janošević. Naš stoni tenis razvijao se u veoma teškim uslovima stalno opterećen problemima od nedostatka stalne dvorane za treninge koja nije rešena ni do današenjeg dana, pa do mateijalnih teškoća zbog čega je kompletna ženska ekipa našeg kluba prešla u STK Željezničar dok su čanovi muške ekipe prelazili u STK Milicionar, STK Polet i druge stonoteniske klubove.

Trebalo je da prodje gotovo tri decenije pa da se u okviru SD Crvena Zvezda ponovo uspostavi stonoteniski klub. Na Osnivačkoj Skupštini od 13 maja 1980 godine prihvaćena je želja stonotenisera iz STK Pionir i doneta odluka da predju u Crvenu Zvezdu odnosno da se ponovo oživi stonoteniski klub. Ovu inicijativu su posebno podržali Dejan Pataković, Miki Beloševac, Dragan Marinković, Rade Kopčalić i Vladimir Jovanović koji je ujedno bio i trener. Od novog formiranja kluba pa do 1985 godine za naš klub se takmičila i ženska ekipa koju su činile Maja Pavlović, Nataša Stanković Snežana Gvozdić, Tatjana Strunjašević i Aleksandra Belišević. Nataša Stanković je 1980 godine postala prvakinja Srbije a odlične plasmane postizaale su Snežana Gvozdić i Maja Pavlović. Zahvaljujući Angažovanju profesionalnog trenera Vladimira Jušića naš klub je tih godina imao niz aktivnosti od rada pionirske škole do stvaranja vrhunskih asova.

Sezone 1983/84 naš tim je postao vicešampion u jedinstvenoj ligi Srbije (druga liga u staroj Jugoslaviji) što je tada bio veliki uspeh. Za ekipu su nastupali Boris Damjanović, Dejan Rackov. Dragan Kopčalić, Irinel Dalea, Goran Kocić, Slobodan Tasković, Aleksandar Stipanović i Ljubiša Petrović.

Sezone 1985/86 muška juniorska ekipa našeg kluba u sastavu Goran Kocić, Slobodan Tasković, Aleksadar Stipanović i Ljubiša Petrović osvojila je I mesto na ekipnom prvenstvu Srbije za juniore. Ženska ekipa našeg kluba je u martu 1985 godine ustupljena STK Mladi radnik.

Muška ekipa našeg kluba u kontinuitetu se takmičila u Srpskoj, medjuregionalnoj a od sezone 1988/89 i u prvoj saveznoj ligi odnosno današnjoj SUPER ligi Srbije i Crne Gore. Početkom osamdesetih godina za ekipu su nastupali Miodrag Vuletić, Vladan Dimitrijević, Čedomir Kopčalić i Dejan Papić, a osvajanjem titule u medjuregionalnoj ligi 1988 godine Crvena Zvezda je najzad stekla pravo takmičenja u najjačem rangu prvoj saveznoj ligi. Ovaj značajan uspeh klubu doneli su Darko Rop, Ljubomir Pavasović, Dušan Kušić i Dragan Kopčalić. U ovom periodu zvezdin dres nosili su Mirčea Maran i Zoran Kalinić sigurno najbolji igrač u istoriji Crvene Zvezde osvajač titule svetskog šampiona u dublu i nosilac preko 15 medalja sa svetskih i evropskih prvenstava.

PRVA TITULA šampiona Jugoslavije osvojena je sezone 1992/93 a ovaj veliki uspeh ostvarili su Zoran Kalinić, Ljubomir Pavasović, Igor Podnosov, Bojan Veslinović predvodjeni vrsnim trenerom Vladimirom Jušićem. Odlaskom Zorana Kalinića u inostranstvo oslabvljen je naš takmičarski kadar ali šampionska nadanja traju.

U sezoni 1993/94 za ekipu su nastupali Ljubomir Pavasović, Igor Podnosov, Bojan Veselinović, Kušić Dušan, Aleksandar Mitrović i Bojan Platanić kada je osvojeno IV mesto u prvoj saveznoj ligi.

Sezone 1994/95 takodje je osvojeno IV mesto u prvoj saveznoj ligi za ekipu su nastupali Igor Podnosov, Ljubomir Pavasović, Bojan Veselinović i Aleksandar Mitrović.

Sezone 1995/96 osvojeno je treće mesto u prvoj saveznoj ligi a ekipu su činili Veselinović Bojan, Kocić Goran, Pavasović Ljubomir i internacionalac iz Kine Vei Zong. Te sezone uprava našeg kluba predvodjena prof. dr. Vladetom Pavasovićem i pomognuta sponzorom SOKO ŠTARKOM uzima u zakup i adaptira svečanu salu Osnovne Škole Milica Pavlović (danas Kralj Petar II Karađorđević) gde se i danas na četiri stola održavaju treninzi i igraju utakmice našeg kluba.

Sezone 1996/97 osvojeno je IV mesto a ekipa je nastupala u sastavu Poljak Ištvan, Pavasović Ljubomir i Kocić Goran. Juniorska ekipa našeg kluba u ovoj sezoni ostvarila je lep uspeh osvajanjem I mesta na ekipnom prvenstvu Srbije i II mesta na ekipnom prvenstvu u Jugoslavije. Ekipu su činili Dragan Klajić, Branislav Djan i Edvard Major. Te sezone naš klub učestvuje u kupu Nensi Evans i ulazi medju 16 najboljih ekipa Evrope.

Sezona 1997/98 nije bila uspešna za našu seniorsku ekipu jer je mimo očekivanja osvojeno tek VII mesto a ekipu su činili Pavasović Ljubomir, Kocić Goran i dva mlada igrača Klajić Dragan i Vukelć Boris. Ali u juniorskoj konkurenciji ostvaren je lep uspeh osvajanjem II mesta na ekipnom prvenstvu Jugoslavije. A Boris Vukelić kao kadet osvaja dve medalje na Evropskom prvenstvu za kadete u ekipnoj konkurenciji srebro i u dublu sa Miloševićem bronzu dok u jugoslovenskim okvirima dominira u kadetskoj konkurenciji.

Od sezone 1998/99 počinje najblistaviji period našeg kluba. On počinje dolaskom za trenera bivšeg igrača našeg kluba Slobodana Taskovića. Napravljen je četvorogodišnji plan rada kluba sa ciljem osvajanja titule šampiona države u tom periodu, zatim formiranje nove grupe stonoteniske škole kluba i jačanje organizacije kluba. Okosnica igračkog kadra bila je na najboljem junioru države Borisu Vukeliću koji je uz veliki rad poveo naš klub ka stazama uspeha.

Te prve sezone 1998/99 godine osvojeno je III mesto u SUPER ligi iako je naša ekipa bila ubedljivo najmladja što je tada predstavljalo veliko iznenadjenje, pošto su naš klub svi videli kao kandidata za ispadanje. Sastav ekipe činili Boris Vukelić, Klajić Dragan, Janjić Aleksandar i jedini senior Pavasović Ljubomir. U stonoteniskoj školi našeg kluba u tom periodu raste jedan veliki šampion Marko Jevtović tada dvanaestogodišnjak koji će kasnije postati zvezdina zvezda. Juniorska ekipa našeg kluba u sastavu Vukelić Boris, Janjić Aleksandar, Jevtović Marko i Šarić Nenad superiorno vladaju u toj konkurenciji. Postaju ekipni prvaci države, a Boris Vukelić osvaja II mesto na pojedinačnom prvenstvu juniora države u singlu, I mesto dublu i I mesto na TOP-12 za juniore dok Aleksandar Janjić osvaja III mesto. Vukelić Boris te sezone osvaja na Evropskom prvenstvu za juniore dve bronzane medalje u ekipnoj i dubl konkurenciji.

Sledeće sezone 1999/2000 u klub prelaze Dujaković Dejan i sadašnji kapiten Crvene Zvezde Vladimir Marić koji postaje i sinonim kluba igrač za koga se vežu sve buduće titule kluba, igrač koji nikada nije izgubio važan ekipni meč igrajući za Crvenu Zvezdu. Već se nazire veliki pomak u podizanju kvaliteta igrača tako da te sezone naš klub osvaja titulu vicešampiona države iza tada neprikosnovene Uniree za koju su igrali Ilija Lupulesku, Aleksandar Karakašević i Srdjan Milićević, znači kompletna seniorska reprezentacija. Juniorska ekipa našeg kluba u sastavu Vukelić Boris, Dujaković Dejan, Jevtović Marko i Šarić Nenad ponovo osvaja titulu šampiona države u ekipnoj konkurenciji, Vukelić Boris i dalje drži primat kod juniora osvaja titulu prvaka države u pojedinačnoj i dubl konkurenciji kao i naziv pobednika TOP-12 dok Dujaković Dejan zauzima IV mesto. Marko Jevtović iako mladji kadet pobedjuje na turniru TOP 12 u konkurenciji starijih kadeta i time polako nagoveštava svoje velike mogućnosti. Na Evropskom prvenstvu za kadete Marko Jevtović osvaja bronzanu medalju u ekipnoj konkurenciji.

Sledeća sezona 2000/2001 je sezona najvećeg uspeha u istoriji našeg kluba. U klub prelaze braća Zoltan i Žolt Pete iz Temerina. STK Crvena Zvezda osvaja sve moguće TITULE koje postoje u stonoteniskom sportu što do sadašnjeg dana nije uspelo niti jednom klubu u istoriji stonoteniskog sporta i u staroj i u novoj Jugoslaviji tj. Srbiji i Crnoj Gori i time postvalja svojevrstan rekord koji se nemože oboriti već samo ponoviti i time postaje najbolji klub Sportskog Društva za 2001 godinu. Seniorska ekipa u sastavu Marić Vladimir, Vukelić Boris i Pete Zoltan osvaja TITULU šampiona države drugu za naš klub u istoriji, juniorska ekipa u sastavu Jevtović Marko, Pete Žolt i Dujaković Dejan osvaja treći put za redom titulu šamiona u juniorskoj ekipnoj konkurenciji i konačno kadetska ekipa u sastavu Marko Jevtović, Pete Žolt i Damjanović Miloš osvaja titulu šampiona u kadetskoj ekipnoj konkurenciji. Takodje i u pojedinačnoj konkurenciji naš klub drži primat. Marko Jevtović i Žolt Pete osvajaju titulu šampiona i vicešampiona u kadetskoj konkurenciji dok su u igri parova superiorni nad vršnjacima a Dujaković Dejan kod juniora osvaja III mesto. Te sezone naš klub učestvuje u Kupu Nensi Evans i ulazi medju 16 najboljih ekipa u Evropi.

Sezone 2001/2002 u klub dolazi Bojan Milošević a odlaze braća Pete. Seniorska ekipa STK Crvena Zvezda u sastavu Boris Vukelić, Vladimir Marić, Bojan Milošević i Dejan Dujaković osvaja ponovo TITULU šampiona države treću po redu u istorijatu kluba a juniorska ekipa u sastavu Jevtović Marko, Paunić Žarko i Stanojević Miodrag osvaja II mesto na ekipnom prvenstvu države za juniore. Na Balkanskom prvenstvu za kadete Marko Jevtović osvaja tutulu šampiona Balkana za kadete u singlu, dublu i ekipnoj konkurenciji. Marko Jevtović je u Avgustu 2002 godine dobio poziv da igra za kadetsku reprezentaciju Evrope na svetskom festivalu mladih u Madjarskoj i Ekipni deo završio bez poraza. Naročito se istakao u finalnom meču Evropa – Azija 2:3 gde je oba susreta baš on pobedio i to neprikosnovene kineske igrače.
Sve u svemu četvorogodišnji plan koji je napravljen 1998 godine u potpunosti je ispunjen osvajanjem dve titule prvaka države, tri titule državnog prvaka za juniore i jednim II mestom kao i jedne titule kadetskog prvaka države uz pregršt pojedinačnih medalja od Evropskih prvenstava, raznih medjunarodnih kao i domaćih takmičenja, a kruna svega je proglašenje stonoteniskog kluba za najbolji klub sportskog društva Crvena Zvezda za 2001 godinu.
Sezone 2002/2003 Boris Vukelić i Bojan Milošević odlaze u inostranstvo te je napravljen novi četorogodišnji plan rada kluba sa ciljem da se Marko Jevtović pripremi da svojim kvalitetom bude nova okosnica kluba koja će doneti nove titule i uspehe. U toj sezoni naš klub je imao cilj da te sezone održi prvogligaški status i da Marka Jevtovića pripremi za novog vodju tima u sledećem ciklusu. I pored cilja da se opstane u ligi naša ekipa u sastavu Marić Vladimir (tada na odsluženju vojnog roka), Marko Jevtović, Dejan Dujaković, Zoran Karakašević i Stevan Perović osvojila je na iznenadjenje svih IV mesto u SUPER ligi a Marko Jevtović iako je tada imao 15 godina počinje da pobedjuje već proverene prvoligaške igrače kao debitant u SUPER ligi. Marko takodje osvaja titulu prvaka Balkana za juniore singlu dublu i ekipnoj konkurenciji kao i titulu šampiona države za juniore u singlu, dublu i miksu. Takodje biva izabran u kamp najtalentovanijih igrača Evrope (EUROTALENT) koji organizuje Evropska stonoteniska federacija.

Sledeće sezone 2003/2004 godine ono što je zacrtano već daje rezultate. U klub su došli: Klajić Dragan bivši igrač našeg kluba povratnik iz Španije i Indijski internacionalac Sourav Chakraborty. Te sezone STK Crvena Zvezda osvaja novu TITULU šampiona države četvrtu po redu od osnivanja kluba a treću u poslednje četiri godine. Taj uspeh ostvarili su Marko Jevtović iako junior najuspešniji igrač lige, zatim kapiten tima u pravom smislu te reči Marić Vladimir kome je ovo treća titula sa Crvenom Zvezdom , Dragan Klajić, Sourav Chakraborty i Žarko Paunić. Naša juniorska ekipa u sasatavu Marko Jevtović, Žarko Paunić, Pavle Živojinović i Andrej Stefanović osvaja II mesto na Ekipnom prvenstvu države za juniore. Marko Jevtović ponovo treći put za redom postaje šampion Balkana i države za juniore u singlu i dublu, a na Evropskom prvenstvu za juniore osvaja srebrnu medalju u ekipnoj konkurenciji predvodjen trenrom našeg kluba i selektorom juniorske reprezentacije Slobodanom Taskovićem. Na TOP-u 12 Evrope za juniore gde učestvuje najboljih 12 evropskih igača osvaja 8 mesto.

U takmičarskoj sezoni 2004/2005 u klub dolazi kapiten Borca iz Čačka Djordje Pejak sa željom da sa Crvenom Zvezdom osvoji titulu prvaka države i Danijel Toadjer juniorski reprezentativac a odlaze Indijski internacionalac Sourav Chakraborty i Žarko Paunić. Muška ekipa koju sačinjavaju Marko Jevtović, Vladimir Marić, Dragan Klajić, Djordje Pejak, Toadjer Danijel i Ljubomir Pavasović osvaja novu petu po redu TITULU prvaka države bez izgubljene utakmice. Marko Jevtović u ovoj poslusezoni osvojio je novu titulu prvaka Balkana za juniore u singlu, dublu, miksu i ekipnoj konkurenciji kao i titulu vice šampiona Balkana za seniore u singlu i titulu šampiona Balkana za seniore u dublu, miksu i ekipnoj konkurenciji. Na medjunarodnom seniorskom turniru Memorijal Vilim Harangozo Marko Jevtović je osvojio I mesto i time je jedini junior pobednik turnira od njegovog nastanka. A naša juniorska ekipa u sastavu Marko Jevtović, Danijel Toadjer, Andrej Stefanović i Branko Milošević superiorno osvaja ekipnu titulu juniorskog šampiona države. Zahvaljujući svom radu trener našeg kluba Slobodan Tasković je proglašen najboljim trenerom Sportskog Društva Crvena Zvezda za 2004-tu godinu.

U takmičarskoj sezoni 2005/2006 nakon odlaska Marka Jevtovića i Vladimira Marića u inostranstvo muška ekipa u sastavu Dragan Klajić, Dejan Dujaković, Ljubomir Pavasović i Daniel Toađer osvaja II mesto u SUPER ligi Srbije, zbog slabijeg meč količnika u finalu Play Off-a Super lige Srbije protiv ekipe Partizana U prvoj utakmici smo izgubili 6:0, u drugoj pobedili sa 6:1 dok je u trećoj odlučujućoj utakmici rezultat bio nerešen 5:5.

U takmičarskoj sezoni 2006/2007 u klub dolaze iz Bačke Palanke trener Miloš Đukić kao i mladi igrači Bojan Crpepulja i Đorđe Borčić. Naša muška ekipa u sastavu Dragan Klajić, Đorđe Borčić, Daniel Toađer i Bojan Crepulja u ligaškom delu prvenstva (18 odigranih kola) je zauzela I mesto sa 17 pobeda i 1 porazom, ali je u finalu Play Off-a poražena od ekipe Partizana u prvoj utakmici sa 6:2, dok je u revanšu bilo nerešeno 5:5. Time je naš tim osvojio II mesto u Super ligi Srbije u toj takmičarskoj sezoni. Naša muška juniorska ekipa u sastavu Bojan Crepulja, Miloš Milenković i Krisian Dalea osvojila je titulu ekipnog prvaka Države dok je Bojan Crepulja osvojio i pojedinačnu titulu prvaka države u juniorskoj konkurenciji. Naša muška kadetska ekipa u sastavu Kristian Dalea, Robert Fišer, Luka Džudović i Ivan Takač osvojila je II mesto na ekipnom prvenstvu Države.

U takmičarskoj sezoni 2007/2008 naša muška ekipa u sastavu Dragan Klajić, Đorđe Borčić, Bojan Crepulja i Daniel Toađer nakon završetka ligaškog dela prvenstva (18 kola) zauzela je II mesto. U polufinalu Play Off-a poraženi smo od ekipe Vojvodine iz Novog Sada zbog slabijeg meč količnika. U prvoj utakmici smo izgubili 6:2, u drugoj pobedili sa 6:4 dok je u trećoj odlučujućoj utakmici rezultat bio nerešen 5:5. U ovoj takmičarskoj sezoni je naš klub ostvario veoma dobre rezultate na domaćim takmičenjima. Na memorijalu Vilim Harangozo za seniore Đorđe Borčić je osvojio I mesto a Klajić Dragan II mesto. Na novogodišnjem turniru za Kadete Dragan Subotić je osvojio I mesto a Kristian Dalea III mesto. Na memorijalu Vojkan Marković za juniore Bojan Crepulja je osvojio I mesto. Na pojedinačnom prvenstvu države za juniore Bojan Crepulja je osvojio sva tri prva mesta. U singlu, zatim u dublu sa Draganom Subotićem takođe iz našeg kluba i u miks dublu sa Monikom Molnar. Na pojedinačnom prvenstvu države za kadete Dragan Subotić je osvojio I mesto a Kristian Dalea III mesto. Naša kadetska ekipa u sastavu Dragan Subotić, Kristian Dalea, Bojan Pavlović i Uroš Todorović osvojila je titulu ekipnog prvaka države dok je naša juniorska ekipa u sastavu Bojan Crepulja, Miloš Milenković, Dragan Subotić i Kristian Dalea osvojila III mesto na ekipnom prvenstvu države.

Na evropskom prvenstvu za mlade kadetska ekipa Srbije koju su sačinjavali naša dva igrača Dragan Subotić i Kristian Dalea osvojila je bronzanu medalju u ekipnoj konkurenciji.

U takmičarskoj sezoni 2008/2009 zbog nedostatka finansijskih sredstava iz kluba odlaze trener Miloš Đukić, Đorđe Borčić, Dragan Subotić i Kristian Dalea, a dolaze braća Denis i Daniel Čonić. Za trenera je postavljen Boris Vukelić bivši igrač našeg kluba koji je rano okončao svoju karijeru zbog povrede leđa koju je zadobio u inostranstvu.Naša muška ekipa u sastavu Klajić Dragan, Čonić Daniel, Čonić Denis i Toađer Daniel zauzima IV mesto u Super ligi Srbije.

U takmičarskoj sezoni 2009/2010 nakon dolaska novog predsednika Upravnog odbora našeg kluba g. Željka Pešuta i potpisivanjem sponzorskog Ugovora sa Aik Bankom, naš klub je imao za cilj osvajanje nove titule prvaka Države šeste po redu. U tom cilju su u klub došli Mađarski internacionalac Marton Marsi, zatim povratnik iz inostranstva kapiten našeg tima Vladimir Marić koji već sa zvezdom ima 4 šampionske titule, Zoltan Pete kao i Vladimir Radonjić juniorski reprezentativac Srbije, a na trenersku klupu se vratio trofejni trener Slobodan Tasković nakon odlaska Borisa Vukelića u inostranstvo. Naša muška ekipa u sastavu Marton Marski, Zoltan Pete, Vladimir Radonjić i Vladimir Marić predvođena trenerom Slobodanom Taskovićem osvojila je novu TITULU prvaka Države šestu po redu pobedivši u finalu Play Off-a ekipu Banata iz Zrenjanina. Da uspeh u ovoj takmičarskoj sezoni bude potpun pobrinula se i naša juniorska ekipa u sastavu Vladimir Radonjić, Luka Džudović, Ivan Takač, Bojan Pavlović, Milan Subotić i Nikola Gergić koja je osvojila titulu ekipnog prvaka države u juniorskoj konkurenciji.

U takmičarskoj sezoni 2010/2011 iz kluba odlaze Mađarski internacionalac Marsi i Zoltan Pete, a dolaze Savić Zoran, Australijanac Wiliam Henzel koji je na nažost odigrao samo jedan meča za naš klub, zatim Hrvatski internacionalac Josip Huzjak, Indijac Arpit Bhopalkar, a na trenersku klupu seda Vladimir Marić dotadašnji kapiten tima. Naša muška ekipa u sastavu Zoran Savić, Josip Huzjak, Vladimir Radonjić, Arpit Bhopalkar i Wiliam Henzel superiorno osvaja prvo mesto u ligaškom delu prvenstva bez ijedne izgubljene utakmice. U finalu Play off-a naš klub se sastao sa ekipom Banata iz Zrenjanina koga smo već dva puta pobedili u ligaškom delu prvestva. Nakon pobede u prvoj utakmici finala Play Off-a od 3:2 očekivalo se da ćemo osvojiti novu titulu prvaka države. Međutim velikim i neobjašnjivim psihološkim padom naših igrača, gubimo oba naredna meča finalne serije Play Off-a maksimalnim rezultatom 3:0 i time ne uspevamo ostvariti zacrtani cilj. Treba napomenuti da je u polufinalu Play Off-a savladan Partizan koji se nakon prve utakmice žalio na nastup Wiliama Henzela. Kako je žalbeni postupak dugo trajao a Wiliam Henzel imao neodložne obaveze u Australiji, naš klub je lišen njegove pomoći u finalu Play Off-a što je u mnogome uticalo na rezultat našeg kluba u finalu Play Off-a.

U takmičarskoj sezoni 2011/2012 iz kluba odlaze Wiliam Henzel, Arpit Bhopalkar, Vladimir Radonjić i Josip Huzjak a dolaze Mađarski internacionalac Adam Lindner i Lorencio Lupulesku. Takođe je ekipi priključen i zvezdin junior Bojan Pavlović. Naša muška ekipa u sastavu Adam Lindner, Savić Zoran, Lupulesku Lorencio i Pavlović Bojan opet superiorno osvaja prvo mesto u ligaškom delu prvenstva bez ijedne izgubljene utakmice. I opet se istorija ponovila u finalu Play Off-a sa ekipom Banata koja nas je pobedila u obe utakmice finala Play Off-a sa identičnim rezultatom 4-2 i ponovo sprečila da ostvarimo zacrtani cilj. Mađarski internacionalac inače u tom trenutku je zauzimao oko 70 mesta na svetskoj rang listi koji je doveden upravo zbog Play Off-a u finalnoj seriji je napravio skor od 1 pobede i 3 poraza što je izazvalo veliku sumnju trenera, igrača i rukovodstva našeg kluba u regularnost finala Play Off-a.

U ovoj sezoni naš klub je posle mnogo godina imao i svoju žensku ekipu koju čine isljučivo kadektinje i juniorke u sastavu: Ana Aleksandrić, Marija Stajić, Ana Gagić i Vanja Vulović. Naša ženska ekipa u navedenom sastavu je nakon osvojenog II mesta u II ligi Srbije grupa centar izborila u baražnom turniru ulazak u Prvu Ligu Srbije.

U takmičarskoj sezoni 2012/2013 iz kluba odlaze mađarski internacionalac Adam Lindner i Savić Zoran, a dolaze Savić Miloš i Luka Marković. Odlaskom sponzora Aik Banke naš klub je imao za cilj plasman u Play Off. Muška ekipa u sastavu Savić Miloš, Luka Marković, Bojan Pavlović i Lorencio Lupulesku koji je napustio klub posle prvog dela sezone zauzela je IV mesto u Super ligi Srbije što je i maksimalan učinak koji se očekivao.

Naša ženska ekipa pojačana Jelenom Gajić i Suzanom Vasiljević uz Anu Aleksandrić, Mariju Stajić i Anu Gagić superiorno prošetala Prvom ligom Srbije i prvi put u istoriji našeg kluba smo imali žensku ekipu koja se takmiči u najvišem rangu takmičenja Super ligi Srbije.

U takmičarskoj sezoni 2013/2014 iz kluba odlaze Lorencio Lupulesku i Bojan Pavlović, kao i trener Vladimir Marić a dolazi bivši junior našeg kluba Robert Fišer. Takođe se ekipi priključuje i junior Vladimir Ilić. Na trenersku klupu se ponovo vraća naš direktor kluba i trofejni trener Slobodan Tasković. Muška ekipa u sastavu Miloš Savić, Luka Marković, Robert Fišer i Vladimir Ilić osvojila je IV mesto u Super ligi Srbije čime je ostvaren zacrtani cilj obzirom na tešku materijalnu situaciju.

Naša ženska ekipa u sastavu Jelena Gajić koja zbog udaje i porodiljskog odsustva nije mogla da odigra celu takmičarsku sezonu, Suzana Vasiljević, Ana Aleksandrić, Marija Stajić i Miona Gajić koja je došla u naš klub ispunjava zacrtani cilj i osvajanjem VIII mesta je izborila opstanak u Super ligi Srbije.

U takmičarskoj sezoni 2014/2015 iz kluba odlaze Vladimir Ilić i Luka Marković a nakon donešenog propisa od strane Stonoteniskog saveza Srbije da igrači državljani Republike Srbije koji nastupaju u inostranim klubovima mogu uz saglasnost tog kluba da nastupaju za klubove u Srbiji u naš klub su došla dva najbolja igrača Srbije, dva Olimpijca Aleksandar Karakašević i povrtatnik Marko Jevtović koji je i ponikao u našem klubu. Takođe su u klub došli i naš nekadašnji igrač Bojan Milošević kao i mladi reprezentativac Boris Mihailović. Naš klub od osnivanja nije imao jaču ekipu a dream team u sastavu: Aleksandar Karakašević, Marko Jevtvović, Bojan Milošević, Miloš Savić i Boris Mihailović uz trenera Slobodana Taskovića zacrtani cilj u ovoj sezoni, a to je osvajanje nove titule prvaka države sedme po redu za naš klub od osnivanja je u potpunosti ispunio. Osvojena je titula šampiona države bez ijedne izgubljene utakmice. U finalu Play Off-a je savladan Zrenjaninski Banat sa 4:1 u Beogradu i 4:2 u Zrenjaninu.

Naša ženska ekipa je imala za cilj opstanak u Super ligi Srbije, što je bio veoma težak zadatak nakon odlaska najiskusnije igračice Suzane Vasiljević. Ekipa koju čine tri juniorke Ana Aleksandrić, Marija Stajić i Nora Oklobžija uz Mionu Gajić nažalost nisu uspele da izbore opstanak zahvaljujući lošijem meč količniku sa ekipom Novosadske Vojvodine. U Beogradu je bilo 4:3 za nas a u Novom Sadu 4:2 za ekipu Vojvodine. Na kraju smo zauzeli 9. mesto.

PRIZNANJA I PLAKETE

Stonoteniski klub Crvena Zvezda je proglašen najboljim klubom Sportskog Društva Crvena Zvezda za 2001. godinu. Slobodan Tasković je proglašen najboljim trenerom Sportskog Društva Crvena Zvezda za 2004. godinu a Miloš Đukić najboljim mladim trenerom Sportskog Društva Crvena Zvezda za 2007. godinu.

STONOTENISKA ŠKOLA

Stonoteniska škola našeg kluba funkcioniše od 1996 godine kada je uzeta u zakup i adaptirana svečana sala Osnovne Škole Milica Pavlović (danas Kralj Petar II Karadjordjević), a najpoznatiji izdanak te škole je današnji reprezentativac Marko Jevtović. Danas škola broji preko 50 polaznika uzrasta 7-12 godina od kojih će neki naslediti zvezdine šampione.

IZDAVAČKA DELATNOST

STK Crvena Zvezda dosta pomaže u razvoju celokupnog stonoteniskog sporta pogotovu u smislu stručnog stonoteniskog obrazovanja trenera i igrača. Sekretar kluba sada pokojni Ranko Grubor je uz uložen veliki lični napor izdao šest knjiga prevoda strane stručne stonoteniske literature kao i prvi jedinstveni u svetu Englesko-Srpski i Srpsko-Engleski rečnik stonoteniskih reči i izraza.

PREDSEDNICI KLUBA

– Slobodan Borisavljević (1945-1946)
– Draagoljub Milutinović (1946-1948)
– Mile Radetić (1948-1951)
– Petar Stanković (1980-1981)
– Miodrag Petrović (1981-1984)
– Vladimir Jovanović (1984-1986)
– Dragomir Marinković (1986-1987)
– Predrag Stijović (1987-1992)
– Stanko Blagojević (1992-1992)
– Zoran Tomić (1992-1993)
– Sava Lazić (1993-1994)
– Stanko Blagojević (1994-1995)
– Prof. Vladeta Pavasović (1995-1997)
– Vladimir Jovanović (1997-2000)
– Aleksandar Stefanović (2000-2001)
– Milovan Vidojević (2001-2002)
– Aleksandar Stipanović (2002-2004)
– Aleksandar Stefanović (2004 – 2008)
– Željko Pešut (2008 –

DIREKTORI KLUBA

– Momčilo Mirić (1997-2000)
– Tasković Slobodan (2000 – )

GENERALNI SEKRETARI

– Momčilo Mirić (1990-1997)
– Ranko Grubor (2000-2002)
– Miroslav Jelača (2002- )

SEKRETARI

– Srdjan Stojanović (1980-1984)
– Gordana Novićević (2000-2002)
– Ranko Grubor (2002- )

TRENERI KLUBA

– Slobodan Borisavaljević (1945 -1951)
– Borislav Stanković (1945 -1951)
– Miodrag Grbić (1945 -1951)
– Vladimir Jovanović (1980 -1982)
– Vladimir Jušić (1982 -1993)
– Vladimir Vasilievskij (1993 -1994)
– Igor Podnosov (1994 -1995)
– Goran Kocić (1995 -1997)
– Goran Nikolov (1997 -1998)
– Slobodan Tasković (1998 – 2006)
– Miloš Đukić (2006 – 2008)
– Boris Vukelić (2008 -2009)
– Slobodan Tasković (2009 -2010)
– Vladimir Marić (2010 -2014)
– Slobodan Tasković (2014 – )

TRENERI STONOTENISKE ŠKOLE

– Vladimir Mamković (1996 -1998)
– Nada Cvetković (1996 -1997)
– Zoran Todorović (2001 – )
– Dragan Klajić (2004 -2008)
– Vladimir Marić (2004 -2005)
– Branislav Đan (2004 -2005)
– Ivan Takač (2013 -2014)

SAVEZNI KAPITENI

– Miodrag Grbić (1954-1955)- savezni selektor seniora
– Slobodan Tasković (2002- 2005)- savezni selektor juniora
– Miloš Đukić (2006 – 2012)- savezni selektor juniora
– Slobodan Tasković (2013 – 2015)- šef stručnog štaba reperezentacije

ZAHVALNOST KLUBA

Posebnu zahvalnost naš klub duguje sponzorima kluba preduzeću SOKO ŠTARK i Generalnom Direktoru Vojislavu Djordjeviću za period 1995-1997, preduzeću TELEKOM SRBIJA i Generalnom Direktoru Drašku Petroviću za period od 2001 – 2008, AIK BANKI a.d. Niš kao i direktoru Vladanu Đorđeviću za period od 2009 – 2012 godine, kao i predesednicima kluba koji su ličnim novčanim sredstvima pomagali klub Aleksandru Stefanoviću, Milovanu Vidojevići-Vići i Vladimiru Jovanoviću.

Takodje za izuzetan doprinos posebna zahvlanost pripada predsednicima kluba Prof. dr Vladeti Pavasoviću i Željku Pešutu, kao i Ostoji Kopanji i dr. Aleksandru Taskoviću. Bez svih njih STK Crvena Zvezda ne bi mogla ostvariti sve ove navedene uspehe.